Travelog : Phuket 2018



ASSALAMUALAIKUM ! 


bismillah right away mama D nak cerita tentang opor-garai ke phuket 10-13 march 2018...percutian 4 hari three malam yang ohsem! aku pergi dengan ajip, erina, nyut, tacep & azri..semua ni kawan sekolah tau.. terasa cam reunion cast v plak...kihkih 



orite flying kami pagi jam 6.55am...takde delay...nasib baik...flight from KL to phuket ambil masa SATU JAM.. tidur je la ,,sedar2 dah sampai phuket tau  okey nak cerita how kita hold out dekat sana , some of tips yang aku nak portion dengan korang yang start fourth dimension datang phuket, hither :-






1) TRANSPORT TO PATONG. ( DAY 1 )

sampai aerodrome phuket....kita akan jumpa terus dengan kaunter2 yang menjalankan servis transportation....pilih jela nak naik taxi / minibus ..perjalanan dari aerodrome ke patong mengambil masa SATU JAM yek.....






kaunter penjualan tiket...taxi/minibus


  mini double-decker / 180 bathroom per person


taxi agro meter / 800 bathroom per trip to patong


yang aku tunjuk ni charge per unit of measurement untuk ke patong yea...mostly orang remain hotel dekat patong instead of kamala, karon & kata...

okey pilih je gaiss dua2 pun selesa ! disebabkan kami adalah 4 orang ( aku, ajip, erina, nyut) lagi 2 orang ( tacep azri ) flying dorang pukul 1 tengahari nanti....so kami pilih naik taxi meter 800 bathroom bahagi 4 orang seorang bayar 200 bathroom je...selesa sikit beza 20 bathroom je punn dengan mini double-decker baik amik taxi iyer dokk ?  btw taxi dorang bukan cikai, toyota kau hado Allahu terasa kerdil dengan negaraku meleis masih saga malu kat orang luar. at to the lowest degree upgrade lah pakai perdana ke , nampak negara meleis kaya sikit 


NEXTTTT,,,


2) MOBILE ( SIMCARD THAILAND) 


 kaunter penjualan simcard thailand


TRUST ME!!...you improve larn for simcard hither terus..sebab pakej dia pon murah jugak...tips nya kalau simcard ni cukup sorang je beli untuk dikongsi 2 atau three orang...hotspot jelaaa....macam aku, ajip beli simcard aku hotspot je ke dia..kehkeh...time ni aku amik simcard pakej :


6 GB = v HARI = 299 BATH.
this is goodness enough, masa nak balik ada baki lagi 4 gb walaupun kite dua orang kuat on internet 


INFO PENTING : 

- Masa on the way ke hotel...driver kita akan berhenti dekat satu locomote means ni untuk promot beli pakej pulau dengan dorang,..hmm JANGAN BELI..MAHAL OI!! .kau akan dapat jauhhhh lebih murah kat sekitar patong nanti..bersepah locomote means jual pakej pulau murah2 mohon bersabarrr ok?...dan dia akan promot korang untuk naik teksi yang sama untuk final twenty-four hours nanti fourth dimension nak balik..YES AMBIK PLEASE ! SENANG final twenty-four hours kat phuket ada orang pickup ke aerodrome ! tapi syaratnye bayar penuh ye...hiks

- macam kes kami haritu pergi naik taxi 800 bathroom sebab 4 orang je kan..tapi balik six orang therefore dia promot lah naik minibus which is cost 1200...sama je sorang tetap 200 bath...ON !!!



3) HOTEL & WAKTU JAM



Dah sampai kat hotel tahu kah korang bahawa hotel kat phuket hanya boleh banking concern agree inward pukul 12 tengahari saja walaupon korang dah asking kat agoda nak checkin awal pukul 10? kahkah memang takkan dapat  for your info...waktu phuket dengan malaysia ...malaysia cepat sejam..misal kata hotel phuket boleh checkin pukul 12...kene tunggu jam kita pukul 1 waktu malaysia ye abru boleh masuk....so sementara nak tunggu tu pergi la tinggalkan luggage dekat reception diorang memang responsible gile untuk jaga luggage kita...and apalagi merayap lahh bawah hotel bayak kedai



pengsannn cantik sangat tauu hotel kami, sentiment dari bilik tingkat three hmm dear sangatt  
information : BAUMAN RESIDENCE, PATONG PHUKET ( 4 star )


4) MAKANAN ( HALAL )

Kat phuket tak payah risau pasal makan sebab to a greater extent than oftentimes than non halal tau, jalan je tepi2 boleh nampak banyak restoran halal, fifty-fifty cashier dekat vii Eleven pon pakai jilbab ya BOLEH CAKAP MELAYU  i wanna cryyy...tak payah susah susah nak speaking sebab dorang cakap dialek kelantan 


antara restoran halal kat phuket yang patut korang cari :

1) kusuma
2) saveena halal food
3) hawa kitchen
4) gadhafi halal food
5) rayaan's oriental halal food
6) cafe makan halal




kalau dah datang kusuma memang rugi kalau tak lodge signature diorang = SOTONG TELUR MASIN..wehh sedap sumpahh .. ni card kami masa mula2 sampai makan untuk 4 orang..kangkung belacan, sotong telur masin, beef light-green curry thai, dan tomyam merah thai, semua air jus buah total 850 bath, therefore worth it


dan kitorang banyak makan dekat KUSUMA almost three kali repeat sebab dekat sangat dengan hotel lalu jalan belakang je  yang lain-lain tu naik motor baru jumpa ok..hihi




5) TRANSPORT ( DAY 2 - PHUKET)

hari pertama di phuket kami jalan kaki je explore route dia,,,berjalan sekitar patong...serius tak rasa jauh pon sebab dikelilingi banyak kedai2 dan cuci mata ofkos kejap kejap benti nak beli barang 


SEWA MOTOR 250 BATH/ PER DAY. kalau korang pergi dengan member2 naik motor is the best way! seronoknya sebab kita macam liberty sangat...tak terikat dengan driver ( if pakai supir) pastu kita bebas nak pilih pergi mana...kita bebas nak benti tepi beach lepak minum dekat bar..yang bestnya naik motor kita boleh melewati jalan2 yang tak dilewati oleh supir-supir..kihkih

delight sewa motor berdekatan hotel sebab senang sangat nak pajak dengan passpord...dalam six orang of us passpord azri yang possessor motor pegang...haha tak senang duduk dia...tapi memang kita tak boleh buat apa..dorang tetap nak pegang passpord salah seorang dari kitorang tau...


TOLONG...TOLONG pakai helmet sentiasa sebab polis phuket memang suka buat duit tepi dengan cara saman pelancong yang ride motor tak pakai helmet...baik pembonceng baik passenger dua2 dia saman... saman thou bathroom ...sila sayangkan duit anda ye 


*INFO : tolong snap gambar motor depan possessor sebelum gerak sebab ada kes possessor sengaja nak buat duit haram, dia cakap kita calarkan motor dia pastu dia mintak duit ganti rugi padahal kita tak pernah jatuhkan motor dia pun..beware gais!




moto dekat bawah hotel ( charge per unit of measurement skuter = 250 bathroom , moto kuasa tinggi thou bath)




rider-rider kental 



hari bujang sedunia...aku tak bonceng ajip walaupun sepatutnye gitu  sebab azri tak konfiden nak bawak moto sebab jalan phuket macam haram berbukit-bukit bahaya gila serious cakap...so ajip bawak azri..tacep bawak nyut...aku bawak erina...tapi ajip selalu jaga-jaga kat belakang risau bini dia terbabas..hello ni dilla laaa budak skuter masa sekolah....hahah lets larn ! nosotros ride the world 


you lot desire 1 bottle or ii bottle ? kasik dua! eh sad gimme two 



lepas dah dapat kunci motor kitorang terus pergi isi minyak...memang banyak tepi jalan jual minyak macamni...satu botol = xl bath..tapi kalau nak total tank fourscore bath

*INFO* = sekitar patong ( hot surface area ) depa jual minyak xl bath...area karon, kamala, katha jual thirty bathroom je hukalohhh nangissss 

sebelum kita ride pergi karon viewpoint delight makan dulu dekat sepanjang jalan masjid..kat sini la bersepah ada restoran halal tau...betul2 depan saveena halal nutrient ni ada masjid ok?



ni laa sambal belacan yang sedap tuuu huhuhu sedap diduniaaa


delight rasa sambal belacan saveena ni...ya Allah rasa cam nak bawak balik wehh  memang pure ahh belacan kelantan-thai..paduuu pekat ! aku punya total dengan ajip = 190 bathroom ! iaitu nasi goreng ikan masin, nasi goreng thai, timun belacan, jus tembikai & kopi ais...terbaikk sedapp 



KARON VIEWPOINT









NAHH  Susah nak explicate sebab cantekk sangat hihihi..lepas habis lepak dekat karon sentiment betoken ni kita singgah minum kat AFTER BEACH BAR... berdekatan karon ni jugak..



lepak sambil tengok ocean, lawa sangattt  




kat sini minum mahal tapi sebab haus...redah jela bayar. heh  next port is KOK CHANG SAFARI tengok gajah weyyy...kat phuket sebenarnya banyak elephant santuary therefore kadang2 tepi jalan pun ada, drib past times jelahh dah alang2 dekatt





KOK CHANG SAFARI ( ELEPHANT SANTUARY)



weh kau ke sana sikit, kau sengetkan badan sikit je


camni baru ngam . Lol.



BIG BUDDHA



Nampak kan..dari patong beach (hotel) turun ke bawah (karon sentiment point) kenapa tak lajak turun lagi bawah ke (promthep cape) ?? TAK CUKUP MASA  serius dah petang..kena buat determination nak turun lagi bawah atau give upward naik atas (big buddha) pastu settle large buddha balik ke hotel....

disebabkan takut naik moto malam2 dekat jalan berbukit...kami terpaksa cancel turun ke promthep cape tengok sunset,,awww ruginya  tapi aku akn tolong listkan antara tempat menarik yang korang patut kunjungi yang aku dah terlepas..cehhh



- PHUKET TOWN ( phuket street fine art ) hmmm
- WAT CHALONG TEMPLE , hmmm
- PROMTHEPCAPE hmm
- PHUKET FANTA SEA hmm
- KATHA NOI BEACH
- RAWAI

BLA3.... banyak lagi cari lah sendiri 






dekat sini maaf memang tak banyak selfie dengan patung ni sebab laki aiii tak kasi hahhaha dia kata nanti dosa tau macam bangga sangat dengan berhala   settle twenty-four hours 2 jalan-jalan naik motor malam tu kita terus beli pakej pulau untuk esok


6) PHI PHI ISLAND  ( DAY three - PHUKET)



INFO = kalau nak pergi pulau jangan beli sehari sebelum...esoknya nak pergi pulau jangan malam tu baru nak beli memang tempah malang....nasib kami fourth dimension tu sangat lah baik...dapat beli pakej pulau pukul nine mlm sebelum kedai tutup jam 10...esoknya dah terus pergi pulau itu pon jurujual tu telephone telephone dengan officeholder tanya pasal kekosongan boat...maklum lah satu speedboat bukan ramai...nasib ada...kalau dia jawab boat full? tak ke nangis weyyy  


pakej pulau ada banyak...

  • similan island
  • james bond island
  • phi phi island


to a greater extent than oftentimes than non orang nak pergi adalah phi phi isle sebab laut dia jernih macam kaca kira port best untuk snorkeling la...james bond isle pulak to a greater extent than kepada kayaking, laut dia warna kehijauan..keliling batu..trademark dia yang batu terapung atas laut tu lerr....kalau opor-garai korang lebih dari seminggu boleh la harini pergi phi phi esoknya pergi james bond pulak...baru puas ! similan isle ni MAHAL sebab pulaunya cantik dan agak private...mostly mat saleh je yang pergi sini nak berjemur huhuhu



RAK TALAY TRAVEL THE BEST ! involve past times MR B 




pakej phi-phi isle ni rata-rata harga dari 1000 bathroom - 1500 bath je ok? kurang dari angka ni maksud dah kena tipu dengan ulat..kalau lebih pulak.. kesian kau rugi gilaaa kena kencing dengan jurujual  


-kenapa aku cakap RAK TALAY best ? dari A-Z dorang punya service memang tip top worth it dengan cost 1400 bathroom / per person..pukul 7.30 pagi diorang dah alternative upward dekat hotel bawa ke jety ( got 1 modest room) untuk coming together ringkas..nanti dia cerita la benda yang DO & DONT masa dekat pulau nanti..



- peralatan snorkeling & security semua RAK TALAY sediakan...bonusnya mereka ada ambil gambar kita semua sepanjang jelajah pulau ni guna gopro dorang secara FREE as well as dorang upload dekat fb ...so kita amik jela gambar kita kat situ...thats why aku cakap 1400 bathroom worth it, katanye locomote lain takde buat 



okeyy pasal lunch...jangan risau pasal lunch...sebab boat akan berhenti dekat phi phi don...harga pakej dah termasuk makan...dekat sini lah kita makan puas-puas dan ofkos HALAL....



perjalanan dari jetty menuju phi phi isle is virtually 1 hr uolss, kalau jenis cepat pening mabuk laut, masaklah kau haha




monkey island 

start boat bergerak menuju monkey island...dia bagi masa thirty minit principal dekat sini...terserah mau mandi mau jalan mau tangkap gambar..mau jadi hantu mau jadi buaya ....dekat sini JANGAN pegang botol air atau makanan...monyet sini ganas buktinya depan mata minah saleh pegang botol mineral pastu nyet nyet ni  kejar dia....pastu cakar peha minah saleh tu maigoddd aku terus cuak gila haha tapi hp dia tak rampas pon..hairan ehh mungkin nyet nyet ni lapar je kot 










next...


snorkeling 
finding nemo! ( discover Loh samah bay & pileh lagoon )




snorkeling 45 minit dia bagi...Peralatan snorkeling semua disediakan pihak RAK TALAY okey cuma kaki itik tu additional accuse ( for those yang nak menyelam a.k.a skillful only) SERIUS coral dia as well as hidupan bawah air jauh lagi lawaaa dari sabah 














nextttt



sigh seeing at VIKING CAVE 
kat sini duduk dalam boat je lebih kurang 15-20 minit kot as well as tengok la puas puas batu tepi-tepi ni chantek sangatt air pon jernih goddd im fallin amongst this scene  




nextttttttttttttttttt

LUNCH at Phi phi don ( Tonsai bay ) halal food 


dekat sini RAK TALAY bawa kita makan tengahari jam 12.00 secara buffet...dia bagi 45 minit...mendukacitakan bagi pelancong non-muslim sebab catering ni from muslim therefore they dont provided whatsoever beer / alcohol  lepas habis makan kita menuju maya bay, kat sini paling best mandi






nexttttttttttttttttttttttt

Maya Bay - krabi 

i dear maya bay sand...air dah cantik satu hal...pastu pasir macam tepung gandum SERIOUS...okeyy masa trip ni..ade babe tau...umur 10 bulan warga germany...rileks je naik speedboat tak nangis pun tak muntah tak pening..stroller pon MR B bawak naik atas boat tolong angkut kulu kilir..huhu therefore betoken dia nak cakap,,,baby boleh naik speed boat 

  





budak2 ni gian mandi dekat maya bay sebab air dia cantik gile sumpah cantikk..pastu ada babe shark produce practise produce practise tak tipu, serious tapi tak gigit orang 





final porttttttttttt

 KHAI ISLAND 

Okey, ni final port lah RAK TALAY bawak jam pun lewat petang..kat sini minuman mahal  order chocolate H2O ice 200 bathroom tapi pujuk2 dapat 100 bath..jilake apa 200 bathroom kalah starbuck oi...


best mandi dekat khai isle sebab air laut dia suam kuku yang tak best sebab banyak pijak batu ahahha await unopen to keliling batu weiii










masa untuk balik...tahu lah penat  sampai melentok yeee hahhaa kena menganjing lovey dovey padahal kita semua kawan-kawan je..


BANGLA ROAD - PHUKET NIGHT LIFE ( massage fourth dimension )







TUK TUK memang famous dekat phuket...untuk jadikan carry utama dari start house to mo house to tertiary house is BIG NO NO...sebab? mahal gilaaa....honestly verbalise kalau datang phuket sekadar nak merasa naik tuk tuk sekali for life fourth dimension boleh laa ( contoh aku dengan ajip dah penat lepak dengan dorang sampai jam 10pm kat bangla road...they decided to remain lama lagi kat difficult rock... nosotros decided to gerakk luuu pape rogerrr  then nosotros naiklah tuk tuk nak balik hotel kena 200 bathroom ....omaigad perjalanan yang tak sampai v minit weiii senangnya buat duit..... 











chocolate pancake = 50 bath



taknak massage dekat luar sebab to a greater extent than oftentimes than non suruh tunggu 1 / 2 jam sebab fifty-fifty nak pes massage pon satu kali pes massage is accept 1 hr per person....so sampai hotel je...i hateful hotel kita duduk ada spa....nasib baik ada bundle sama macam kat luar....bezanya kat luar pes massage charge per unit of measurement 200- 250 bath..kat hotel 350 bath....tapi sebab semalam kita sewa motor dengan possessor spa...dapatlah discount...foot massage 250 bath  massage la laki bini sebelah2 sambil mamam pancake indah betul dunia 



tu jelah rasa nak portion rasanya pasal phuket trip mac 2018...mungkin side past times side fourth dimension pergi pun harga dah lain...cepat sangat berubah  untuk vlog phuket trip nanti mama D upload dekat youtube dari twenty-four hours 1 sampai 4....okeyyy byebye !  XOXO







Sumber https://dilladaglish.blogspot.com

Jangan sampai ketinggalan postingan-postingan terbaik dari Travelog : Phuket 2018. Berlangganan melalui email sekarang juga:

Bali Attractions

BACA JUGA LAINNYA:

0 Response to "Travelog : Phuket 2018"

Post a Comment

Bali Attractions