Rifqi As Well As Convulsions #Admitted



assalamualaikum...


'BAHAYANYA DEMAM PANAS BAYI' 


together with then hari rabu lepas kisahnya...lepas balik kerja mak cakap badan rifqi panas lepas senja...secara tiba-tiba ye thats why aku hairan sebab siang memang badan takde panas pon siap merangkak laju principal hyper macam biase..lepas senja tu badan panas tapi fourth dimension tu roughly 36++ lah tak sampai 38 pon..kalau 38 see demam dah...bawak la balik rifqi macam biase,,,okey memang rifqi lemah sikit..tak hyper dah..i tottt demam biase...aku pun tak pasang aircond pasang kipas je tapi laju nombor 5...buka baju dia pakai baju lubang je...time tuh tengah layan kabhi kuchi kabhi gum dengan ajip...time ni lah boleh layan citer best sama-sama sebab anak dah tido kan 


tapi cerita baru sekerat ajip dah tidooo  nevermind lah sebab penat kerja..aku tengok jam pukul 12 rasa suhu badan rifqi makin panas plak..kalau suhu badan panas biase aku akan masukkan ubat demam thru bontot untuk kurangkan panas dalam badan...terus aku amik kain basahan, lap muka dia,,dia bangun tak nangis elok je & dudukkan dia betul2 buka baju dia...GUESS WHAT HAPPEN??


TIME NAK LAP KAIN BASAHAN TU KAT BADAN DIA. i hateful baru cecah je kat badan tak sempat pon wipe, dia megigil sejukkk
AND RIFQI TERUS SAWAN!!! FOR THE FIRST TIME!


Allahuakbar! 
me ? panic af. macam mana tak panic tak pernah standby untuk this province of affairs langsung, kelam kabut kejut ajip dekat sebelah


"B! B! Bangun b rifqi sawan b bangun"
ajip terus meloncat bangun kesian roh dia pecut masuk dalam badan
dua-dua panic dahh, ajip terus meluru pegi dapur cari sudu


fifty-fifty tengah taip ni pon macam menggigil je rasa bila ingat 2d sawan five minit tuh, gila tak cuak, sawan kot.. dia (rifqi) punya mata naik atas tekedip kedip separuh, tangan shaking, gigi plak kancing, aku tak tahu kenapa aku ngeri tengok lidah dia berlaga dengan gigi ya Allah risaunya putus lidah dia aku pun pergi bubuh jari aku dalam mulut dia


BAGUS, PANDAI SANGAT. SAKIT NAK MAMPUS. LEBAM BIRU NOKHOROM PEDIH 
orang panic boleh fikir apa ke? tak kan? ikut akal pendek ja, pastu ajip sumbat sudu, tapi nama pon dah kelam kabut, masing2 nak meluru keluar rumah pergi rumah mak ( jiran je *nasib baikk wey*)
sudu pon tah hilang aku sambung bubuh jari aku balik, tak pikir apa dah weh 


sampai rumah mak, buka pintu terus jerit "MAK AYAH RIFQI SAWAN"
kelam kabut mak ayah turun , mak terus ambik rifqi , basahkan kepala dia together with pujuk bagi sedar, selawat macam2 together with finally...........sedar.......sedar terus menangis budaknya,,,,ya Allah tuhan maha berkuasa maha penyayang masih mendengar doa mama ayah rifqi tuk memanjangkan umur rifqi...aku pandang ajip...ajip pandang aku...dua2 kami cam nak nangis sambil tangan masing2 dah geletar tu...
tahu takkk how it feels, separuh nyawaku pergi 


ANAK
hadiah paling tiada ternilai oleh apa- apa barang sekalipun, dah tentu apa yang kitorang fikir masa dia sawan risau dia takkan sedar-sedar dah,,dah standby nak nangis bile four minit tak sedar, minit ke five baru sedar.....ya Allah baru lah jantung kami berdua yang tadi PECAH sekejap....dah kembali berCANTUM.


gelabah.
ye betul.
this is scaryyy 2d ever.
i dont conception wanna confront it again, neverrr always please, such a nightmare sungguh 


mak terus suruh kami balik tukar pakaian, sebab kami pakai boxer ja hohoho,, panic province of affairs kau mana sempat fikir tengah pakai boxer ka, singlet ka, meraban berlari pergi rumah mak selang two pintu rumah sambil dokong anak tengah sawan kau rasaaaa? tak sempat fikir derrr


lepas salin baju, ayah dah memang standby initiative off kereta awal2 mak pon dengan baju kelawar cuma sarung tudung sarung je...kami berlima ( aku, ajip, rifqi, mak , ayah) terus pergi SALAM SPECIALIST...tapi malangnya ward full...call DEMC pon full....memang nosotros dont conception langsung nak admitted dekat goverment infirmary sebab nosotros preper salam yang depan rumah ni je tak sampai iii minit....but takde rezeki,,,,terpaksa la masuk jugak dekat infirmary shah alam 



RABU - 24/01/2018 ( 1.30 AM )


sampai je infirmary shah alam bahagian kecemasan & trauma..terus rifqi diserap masuk ZON SEPARA KRITIKAL and yess terimbau kembali saat admitted rifqi fourth dimension semput dulu. bezanya dulu terus masuk zon kritikal sebab sesak nafas huhuh,,mak ayah tunggu dekat luar *waiting area*  sementara ajip uruskan registeration rifqi untuk proses admitted ke ward.. tengok jam dah pukul 2.45am aku wasap ajip ( yang masih setia menunggu di luar dengan mak ayah) suruh bawak je mak ayah balik rumah dengan suruh sayang2 sekali pergi lah balik tidur, kesian mak ayah tuu esok datang lah jenguk kami..ajip pun bawak balik dorang,.aku fikir dia dengar cakap aku pergi balik tidur rupanya...ceittt dia boleh datang balik ke zon larangan ni,,entah macam mana dia seludup masuk mungkin berbekalkan alasan hantarkan barang penting kot  so guard pun kasi lepaslah...jam pun dah pukul 3.40am doktor pon sikit...nurse pun sikit...sebabkan katil rifqi ade tirai together with then dorang tak perasan ajip ada dalam  setiap pesakit hanya dibenarkan seorang penjaga saja sepatutnya..kami berdua tak tidur pun...duduk berbual kenang apa yang terjadi pukul 12.30 malam tadi sambil masing2 tenung sedalamnye muka rifqi...parenting feels tu kuat wey...sayang sangat..takleh kehilangan rasa 


tiba-tiba budak ni bangun plak dah...dia tengok muka ayah dia..terus senyum...lega..lega sebab rifqi bagi reaksi positif...ciom dia ketat2..ishh...sayang sangat dah..sementara ajip layan dia tengok kartun...aku pergi tanya nurse bila katil rifqi dekat wad kanak-kanak nak laid upwards ni? nurse cakap pukul half dozen pagi baru ada ane katil available...mak aihh...terus aku balik kepada ajip...and cakap...sayang pergi lah balik yea tidur terima kasih antakan beg ni (beg barang penting : baju aku , toiletries ,baju anak, pampers, susu ane Tin, makanan ringan kat wad, powerbank) kalini dia betul2 balik tidur...so aku pon baru lah boleh tidurkan rifqi semula...aku? tido ayam! takutttt! takut sawan lagiii, berjaga jaga 


sayuuuu 

KHAMIS - 25/01/2018 ( 6.00 AM )  

6.00 am nurse lembut je kejutkan..puan jom saya hantar pergi wad pediatrik..katil anak awak dah siap....terus mesej bos , MC ..Huihui..bacaan hari pertama tinggi tiada sawan, alhamdulillah...pun dah dapat baju infirmary omey je kaler mint




mood lipki = major plow off ( melepek jee satu hari )



JUMAAT - 26/01/2018

macam biasa kekal tinggi tapi masih dalam kawalan, pun takde sawan lagi ..alhamdulillah, esok adalah hari yang memang mohon sangat2 keajaiban, boleh discharge..tak tahan duk lama, huhuu


 masa ni 38.8 all the same takde mood nak senyum

 masa ni dah 37 alhamdulillah turun

 tapi maghrib naik balik huihui herannnn, melepek lagii


bacaan macamtu jela...kejap turun kejap naik..plsss cepat sembuh
mama nak balikkk 

SABTU - 27/01/2018 

agaknya ramai yang mendoakan kesembuhan lipki dari demam panas..alhamdulillah pagi sabtu kesan sangat positif...tengok la tuu senyum jeee hahahha datang doktor pakar lawat dia..terus denote discharge at 4pm ekekkee mama hepiiii 






apalaaaa..minggu depannye nak birthday setahun, masuk sepital lakk  nasib tak sambut birthday kat sepital kan lipki kannnn 












Sumber https://dilladaglish.blogspot.com

Jangan sampai ketinggalan postingan-postingan terbaik dari Rifqi As Well As Convulsions #Admitted. Berlangganan melalui email sekarang juga:

Bali Attractions

BACA JUGA LAINNYA:

0 Response to "Rifqi As Well As Convulsions #Admitted"

Post a Comment

Bali Attractions