Hantu Raya, Is It Existent ?


assalamualaikum...

alhamdulillah diberi kesempatan nak cerita pasal benda pelik yang berlaku pada rifqi & our identify unit of measurement on 9/02/2018 semoga Allah melindungai kita semua dari syaitan laknatullah !


firstly, aku akui...as raise memang aku dengan ajip penat if setiap kali rifqi kena demam apa semua tapi tu bukan bererti kita putus harapan nak membesarkan dia, kita anggap ini sebuah ujian/dugaan dari NYAnak menguji ketabahan kita every bit raise kann?


ceritanya,
bermula dari hari yang rifqi vaksin setahun 6/2/18 yesss rifqi ni sejenis budak yang pantang kene vaksin,,bila vaksin je automatik akan demam! good memang ade setengah budak camni, lepas vaksin demam, rifqi salah seorang laa


malam tu tengok suhu badan rifqi 37.9 alamak ni dah kes nak demam panas , tak payah la tunggu panas sangat sampai sawan baru nak pergi klinik! jam waktu tu pukul 12.30 malam aku determine pergi klinik dengan mak sebab ajip ot balik lambat mungkin ii pagi baru balik, lepas balik dari klinik dapat ubat semua ok lah rifqi tidur macam biasa sampai la pukul ii pagi ajip balik, *ni aku nak marah nii*


dia boleh lupaaa cuci kaki dekat luar sebab alasannya aku asyik update dengan dia suhu anak naik,naik ,naik, in addition to thus dia pon belikan cool fever, nak cepat bagi ke anak punye pasal sampai lupa basic things yang dia kene buat..hukhuk...bermula laaa lepas ajip balik ii pagi tu..*fyi kami tidur di ruang tamu bawah rumah mak sebab ajip balik lambat aku takut duduk rumah sendiri sorang-sorang* rifqi bangun in addition to melalak...melalak asyik pandang ke ceiling..mula-mula aku rasa biase lagi..sampai satu tahap lama sangat dia nangis takmau berhenti-henti...aku pandang mak..mak pandang aku..kami mula rasa lain macam..jam dah pukul three pagi..


mak "ajip kau pergi amik air zafran yang dah dibaca tu spray keliling rumah, lain macam la rasa"

ajip terus amik dan spray keliling rumah sambil mulut kumat kamit baca pape ayat suci tiba-tiba...
sampai dekat ruang sofa menghadap tingkap luar rumah *langsir terbuka separuh* ajip terus terpacak kaku in addition to jerit


"ALLAH...ALLAH....ALLAH"

Aku dengan mak dah panic apehal dengan ajipp..ajip nampak apa...automatic ehh rifqi makin kuat melalak & bulu roma dekat badan tengkuk lengan aku dengan mak naik serentak...ajip dah pucat lesi...dia suruh mak bawak rifqi naik atas..jangan duduk bawah...


mak terus tak lengah bawak rifqi lari naik atas bilik mak & pasang ruqyah...ya Allah...aku dah panic..aku tanya ajip..nampak apa..ajip tak boleh kuarkan sepatah ayat pon..ape yang pasti muka dia terus bertukar pucat lesi..bibir dia putih terus!!

kalini ajip tak tahan, ajip tinggalkan ruang tamu & diri kat tangga nak naik atas...aku setia kat sebelah ajip walaupon perasaan takut tu dah meluap-luap..aku buat berani je..kalini aku tanya ajip...dah kenapa berlari ke tangga pulak?


"dia ade kat situ yang..dia ada kat situuu"
cilake aku dah meremang!!! apa benda doh dia nampak...aku tak pikir banyak aku terus lari naik atas huhuhu,,,tengok rifqi nonetheless nangis..mak suruh rifqi pegang tasbih...HE WONT DO IT!


fineee, ini dah kes berat..terus amik hp telephone outcry upwardly jiran suruh datang rumah..jam dah 4 pagi yerr...jiran pon datang dia mintak air semangkuk...and baca-baca sikit...lepas baca pastu suruh rifqi minum in addition to lumur satu badan dia..terus rifqi berhenti menangis..ya Allah...hati aku dah sesak...aku tak paham dugaan apa ni....dengan ajipnya dah jadi sasau..tanya ape semua kat dia...dia diam mata renung lantai macam orang tak betul dah....anak aku camni..laki aku camtu..aku dah sesak dada tengok keadaan ni....jiran amikkan air satu lagi bekas baca ayat untuk pulihkan semangat ajip yang dah terrrrnampak benda tuhh


alhamdulillah ajip dah macam okey sikit...kalini nk jugak menjawab orang tanya, tak macam sebelumnya diam macam orang kene rasuk...sebelum jiran balik..jiran tanya lah kau nampak pe ajip?



huh. *tarik nafas berat*
besarrr cik.
hitammm.
kaki dua.
mata meghahh 
tinggiii, tinggi pintu rumah ada.
mula mula dia intai kita semua dekat pintu, lepas ajip ternampak dia duk mengintai
dia berlari ke pagar. masa kat pagar tuu dia tenung ajip tajam, tu ajip terus lost.
badan kaki takleh gerak cik cuma mulut je mampu sebut Allah,,



jiran pon balik lah rumah dia...keadaan dah terkawal sikit...aku tunggu tepi rifqi tengah tido sementara mak pergi mandi...GUESS WHAT????


masa aku nak kejut rifqi turunkan dia dari buai ke tilam bawah...rifqi tiba-tiba sawan!!!
dikirakan ini adalah sawan dia kali kedua seumur hidup lepas aritu pertama kali sawan bulan lepas!
aku dah hilang arah...macam mana budak ni boleh sawan tiba-tiba...aku jerittt


"RIFQI ! RIFQI!" Ajip tengah baru nak lelap terus melompat bangun in addition to cari kain basahan nak sumbat ke mulut dia..mak yang tengah berkemban mandi terus turun papah rifqi? aku? macam nk pitam!! adik beradik aku semua terjaga , keadaan memang super kelam kabut..sorang mencari air, sorang mencari kunci kereta nak commence kereta pi hospital, sorang cari tuala basah cari sudu nak sumbat dalam mulut rifqi, mak dah terjerit terlolong sbb rifqi sawna kancing gigi, digigitnye jari mak sebab nak tunggu ajip cari tuala sumbat mulut dia...ya Alah anak aku biruuu


sumpah aku tengok kereta dah start,,aku terus rentap rifqi masuk kereta, kalini memang aku meraung sebab rifqi macam tak sedarkan diri, i tot i concord dead body...aku banyak kali panggil nama dia..tapi dia tetap tak bagi reaction..kau rasa????? nak pecah tak jantung? at terminal aku jerit macam gila "rifqiii" baru lah budak ni buka mata sikit-sikit in addition to tak naangis....dia macam blur....macam separa sedar tapi sedar la..sykur....bawak pergi salam ..sekali lagi pundek salam nakharam wad total lagi..haritu dah full..kalini pon total ! pegi mati jela salam specialist asyik total je baik jangan buat infirmary swasta kalo centu takde beza pon dengan gomen !!



in addition to thus terpaksa lah pergi infirmary shah alam ...kul v pagi cheque inward infirmary shah alam, masuk zon separa kritikal lagi...doktor datang cucuk amir darah kat tangan,,ya Allah sayuu...merengek2 budak tu taknak kene cocok...tak lama tu doktor datang....



"kenapa boleh sawan ye, tak demam pon! hairan"

KAU RASA?? doktor pon boleh hairan,,suhu 36 je kott, biase sawan ni kalau suhu panas dah 40.

"awak boleh discharge pukul 10 am nanti ye sebab kita tak tahu nak warded anak awak sebab apa, nak kata demam, dia tak demam, lepasni awak merely pantau la anak awak, jangan tinggal dia sendirian"



balik rumah terus cerita dengan mak, mak dah susah hati..kenapa boleh sawan tapi tak demam?
persoalan penuh tanda tanya


"kenapa sawan? tapi tak demam?"
"kenapa sawan? tapi tak demam?"
"kenapa sawan? tapi tak demam?"


Last2 baru lah tahu yang benda halus tu kan rifqi nampak, in addition to thus babe ni lemah semangat dan bile lemah semangat senang "benda" tu nak kacau/masuk..thats why rifqi sawan.
menung. semua menung jap & hati penuh tanda soal.



in addition to thus malam tu terus decided bawak pergi berubat rawatan islam...GUESS WHAT?
ajip & rifqi tertegur. aishhh. terus kene cari vii helai daun sireh, gambir & kapur. berubat lahhh
sekali lagi hati aku hiba...lepas rifqi minum air ustazah dan dilumur air campuran sireh penghalau benda halus,,esoknya badan rifqi terus mengeluarkan bintik2 macam campak, tekak dia habis bengkak segala..2 hari yang penuh mencabar...tak tidur malam weyyy anak nangis je sebab nak susu sakit mulut...nak makan sakit mulut...memang takleh buat apa...kecuali pergi klinik mintak ubat untuk sembuhkan mulut yang sakit....yang menghairankan doktor sahkan bintik-bintik tu bukan campak/ penyakit kaki tangan & mulut....


terus telephone outcry upwardly ustazah tanya kenapa lepas minum air bacaan satu badan keluarkan semua nanah dan luka,,ustazah jawab..alhamdulillah KESEMUA bisa/gangguan dalam badan rifqi dikeluarkan cara tu..ya Allah nangis wey aku tengok badan anak penuh bijik2 nanah keluar...bile pecah tukar jadi luka...maha suci Allah yang menjadikan sesuatu tapi digantikan dengan sesuatu...rifqi langsung tak nangis pasal kulit dia jadi camtu...tak ada sekali pon aku nampak dia menggaru..dia nangis merely sebab dia haus tapi dia takleh susu je tekak dia sakit..buktinye airliur asyik meleleh macam kena ulser tu..kan seksa kann...



rifqi memang anak yang sangat kuat dan tabah i tell youu,,kulit dia camtu tapi dia langsung tak endah...siap dia korek kuping2 yang nak tertanggal rileks jeee...tak nangis langsung..."ouch" pon takde!! malaikat memang lindung anak ni...bile mulut dia dah sikit baik boleh susu makan macam biase...dia pon rileks jeee hyper macam biase panjat sana sini...merangkak laju macam lipas...dah sihat...ustazah kata semua dah keluar..takde dah...


ni antara photo2 heartbroken pasal peel dia yang tiba2 plough this shit mcm campak...pergi doktor...disahkan bukan penyakit kaki tangan dan mulut...tapi ajaibnye...hanya cukup ngam ngam three hari..semuanya kembali normal...omg cepat gilaaaaaaaaaaaaaaaaaa


twenty-four hr menses 1...until twenty-four hr menses 3.....


nampak mcm campak kan? no! bukan campak...mesej ustazah..ustazah cakap alhamdulillah
bisanya dah keluar...

but why similar this? mama is saddd








gambar twenty-four hr menses 3...ceria macam takde pape berlaku..huhuhu
tengah proses penggelupasan atau orang tua kata "salin kulit"
buang kulit lama yg berbisa tu kepada kulir baru..
Allah...





'KUASA TUHAN, YANG GHAIB DAN AJAIB HANYA DARINYA'- end.





Sumber https://dilladaglish.blogspot.com

Jangan sampai ketinggalan postingan-postingan terbaik dari Hantu Raya, Is It Existent ?. Berlangganan melalui email sekarang juga:

Bali Attractions

BACA JUGA LAINNYA:

0 Response to "Hantu Raya, Is It Existent ?"

Post a Comment

Bali Attractions