Suami Bawa Bekal..Malu Atau Redah Jeee?



tajuk nak poyo je hahhaa..untuk entry kalini saje nak write downward pasal "BEKAL" yang rata2 ramai bawa bekal sebabbbb?


a) nak jimat
b) kedai makan di tempat kerja limited
c) masakan air tangan sedap kalah kedai
d) memang pentingkan hygene ( sejenis orang yang ada trust effect )


talk honestly, aku memang suka bawa bekal sejak mula bekerja sebab aku KEDEKUT :DD
Orang lain pass duit untuk dejeuner mesti kena standby rm8 sehari..nasi campur paling mahal kena rm6 kalau ambil nasi,lauk dan sayur..belum campur air sirap limau ais dah rm2...aku dah cuba bawa bekal untuk sebulan dan yess aku mampu SAVE sebanyak rm200++ sebab tu aku become on


Lepas kahwin dengan ajip..Ajip mengeluh companionship dia kerja...yang ada cuma mamak...hari2 mamak sampai naik muak...nak g kedai melayu jauh gilerrr...sehari dia kena ketuk rm15 sebab pagi pukul nine ngeteh dulu terbang rm5 ( teh tarik + telo setengah masak/roti bakar dua ) rm10 nasi kandaqq....so aku mulakan lifestyle dia dengan bekal...alhamdulillah dah dekat setahun bawa bekal..


hither bekal untuk suami yang aku rotate setiap minggu..hehhehe


WAITTTTTT..........


1) get-go of all...aku suka cari bekas bekal yang ada iii compartment...which is suitable untuk letak breakfast & lauk & sayur....sebenarnya nak lagi bagus iv compartment boleh improver fruits every bit desert...tapi laki iolss tak suka pencuci mulut bagai...so nosotros snuff it on amongst iii compartment yea...



tupperware macam gini ye sayang2....

MANA PERGI NASI?? okey mode bawa bekal aku pelik sikit..aku tak suka nasi sejuk makan dengan bekal lauk sejuk,...boleh kembang tekak nanti dia lalu jeeee kat perut...aku suka bungkus nasi panas2..alahai baru rm1.20 je kan...so selama aku packing kan bekal ajip dia pon suka nasi panas2 jugak....


BREAKFAST

2) Untuk breakfast....ini adalah contoh carte ikut hari yang tak akan dirotate langsung...memang follow this carte every week....you wont experience dull sebab roti tu aku pelbagaikan...DANNN kenapa iii hari berturut2 roti saje? kenapa tak boleh buat jadual ni random? Sebab aku bijak...muahahhaa (puji diri sendiri) see...roti gardenia kalau kita beli ada tarikh luput...in 3-5 days y'all must habiskan semua or expiredddddd






kenapa sabtu dapo off ? :((( sebab aku Malassss HUAHUAHUA k sambung

as well as thence dengan bermodalkan tulurrrr, peanut jem (berbulan baru habis) , hotdog, nuggets 1 purse as well as karipap frozen...aku dah jimatkan Rm66 ajip for i calendar month sebab breakfast dia yang toll rm3 sehari excluding teh tarikkk satuuu..sekian



LUNCH


3) Untuk dejeuner ..ofcoz aku buat jadual ni....wajib rotate every week..kenapa rotate?? kenapa? sebab ajip agak "cerewet" sikit bab makan...hikhik cowie biee...ajip tak suka harini ikan, besok ikan, lusa ikan lagi....muak kata dia....ajip suka mix...harini ikan... besok ayam... lusa daging... tulat sotong...Haaa gitewwwwww


dan ofcosss satu lagi yang wajib di highlight is my bae KUAT MAKAN PEDAS weyhh...masak bekal haruslah pedas..kecuali untuk sesetengah lauk yang tak perlukan pedas dia okay je ( example: sotong masak kunyit ) ni lauk favourite dia jugak thats why mesti ada dalam list...


MINGGU PERTAMA : 



MINGGU KEDUA :  




SO ...minggu ke tiga...amik carte minggu pertama ...minggu ke empat ...amik carte minggu kedua...simple...thats it! satu lagi...kena bijak untuk atur menu....kalau contoh lauk tak pedas..buat sayur pedas instance : ( kurma ayam tak pedas as well as thence tumis dengan kacang botol pedas) baru kickk!


okeyy...setengah carte yang aku buat..aku amik kira kos masa & balance..kalau masak numis benda kering2 ni satu create goodness ialah menjimatkan jimat masa...tapi kalau hari2 asyik makan numis kering jeee muak lah pulak kan?? sebab tu mesti kena ada carte berkuah dalam seminggu...baru ah balanceeee




 MACAM MANA NAK BAJET MASA?

4) Kalau ikut cara aku lah kan...ajip pergi kerja pukul 7.00.....aku akan kunci jam pukul 6.00...pukul 6.00 dah start tung tang tung tang kat dapur.....

- ikan/ayam/sotong  keluarkan dari peti ais sebelum tidur & tinggalkan kat sinki semalaman
- sayur please3 potong la siap2 fourth dimension sebelum tidur & simpan dalam peti
- bahan2 tumis ni aku suka kupas pagi2 ( fresh gituww )

as well as thence nanti bangun pukul half dozen tinggal terus tumis & masak je....biasanya aku akan siap masak pukul 6.30 lepastu 6.30 start pulak menggoreng bekal breakfast....tun tang tun tang...pukul 6.45 dah settle semua masuk dalam bekas....lepastu buatkan ajip secawan air panas untuk mulakan harinya....biasanya aku buat milo....


lepas dah salam2 cium2 dekat pintu byeye ajip nak pergi kerja..maka aku pon berlari sepantas kilat buat solat subuh...pada aku solat subuh pukul seven all the same valid kalau 7.10 dah tak valid...hahaha sesuka hati aku jeee...ntah la aku memang tak boleh nak bangun pukul five macam mak aku...berat kau tahu tak....pukul half dozen baru boleh....



PENDAPAT NETIZEN PASAL SUAMI BAWA BEKAL :

Ok aku ni boleh kata kalau costless suka buka facebook as well as baca KRT...haha aku jarang menjadi pengomen dekat situ kecuali sangat bila dapat satu post dari pengadu yang buat aku gerammm..memang aku bertukar jadi makcik bawang kejap :PPP







hakak ni ngadu pasal laki dia bawak bekal..some comment yang on overstep dah rungkai masalah dia..okey..."MALU" aku pun malam tu sambil2 tengah urut kepala ajip...and conversation pon bermula....(punyalah curious nak tahu kan) :D



me : bie...selama hari2 i bekalkan b bekal ni....b malu tak?
ajip : kenapa nak malu?
me : yelaa...ade satu post kat KRT tu..laki dia malu bawak bekal..kena bahan dgn member..
ajip : ngarot la tak semua fellow member macam tu
me : kawan b ada bahan b tak ? sebab bawak bekal?
ajip : takde...dorang semua ok...bos b pun pernah tegur aritu..
me : tegur apa????
ajip : bos cakap...jip makan bekal? b jawab ..aah bos.. bini masak..
me : pastu pastu bos cakap apa? *curios* :p
ajip : bagus bagus...tu jela...
me : (kembang kempis)
me : b pernah bagi kawan b rasa sikit?
ajip : pernah...kalau fourth dimension tu b rasa macam kenyang lagi takut tak habis, bagi ar kawan sikit
me : kawan komplen tak sedap ke
ajip : tak pernah pon
me : (kembang kempis lagi)




ekeke....dan sebab lain aku jadi rajin bekalkan ajip bekal hari2...sebab tengah kerja nanti aku dapat mesej camni,,tak kembang ngko? :DD





for me ajip seorang yang menghargai setiap apa yang isteri dia buat...sebab tu dia tak lokek untuk ucap terima kasih/puji walaupon aku rasa dah macam berhari2 aku buatkan bekal kot...dalam seminggu mesti ade 2,3 kali dia cakap macamni..haha...so aku jadi macam rajin aaaa macam ikhlas la bangun pagi2 masak kannn...tambah pulak mungkin sebab dia sedar yang dia agak "susahkan" aku sikit pasal dia TAKKAN makan lauk yang dipanaskan malam tadi..sebab tu pagi buta aku bangun masak fresh2 untuk dia...dikala dia sedap lena tido :)))) haaa...kiranya dalam sehari dua kali aku masuk dapur.....pagi buta masak...malam balik kerja pon masak...sanggup tunggu aku sampai rumah kol 8 campak tudung campak beg..berperang kat dapur...kol 8.30 baru dinner sama2..masak simple2 je kata dia..asalkan air tangan sang isteri :) awhhh *im touch*












Sumber https://dilladaglish.blogspot.com

Jangan sampai ketinggalan postingan-postingan terbaik dari Suami Bawa Bekal..Malu Atau Redah Jeee?. Berlangganan melalui email sekarang juga:

Bali Attractions

BACA JUGA LAINNYA:

0 Response to "Suami Bawa Bekal..Malu Atau Redah Jeee?"

Post a Comment

Bali Attractions