Rifqi Journeying : Eczema Business Office 1


salam all....harini nak cerita pasal eczema rifqi...ape eczema tu? Semua orang tahu laaa eczema is sejenis penyakit kulit yang menyerang bayi seawal two bulan dan biasanya berlanjutan sehingga half dozen tahun...tapi ade juga pesakit eczema mengalami nya sehingga ke usia dewasa bergantung kepada imunnya...


hampir semua orang tahu penyebab eczema ni biasa dikaitkan dengan soya..yessss...aku mengaku masa meaning rifqi full 4,5 kotak besar soya drinho aku telan weiii...time tu bukan sebab nak dapat infant putih ke apa..memang tak terlintas langsung...sebab aku sedar aku ni tanned a.k.a sawo matang nak dapat infant putih memang tak la !! kau tengok je bapak dia..lagi lah mendung awan kelabu..haha...aku memang dah ready dalam otak aku gelap ke ape ke aku tak kisah janji cukup sifat..hahah....waktu tu memang tekak suka nak minum soya je manjang...dari kecik lagi pon aku suka sangat soya no wonder la masa meaning soya tu ibarat keperluan dah pada aku...umum jugak tahu eczema ni berpunca dari ibu yang ade asthma...fine...menambahkan lagi risiko rifqi terkena eczema bila aku hantu soya + aku ada lelah/ asthma..huhuhuhuhu


mula-mula masa dia berusia sebulan memang tak jangka dia akan kena eczema sampai la nak masuk two bulan...mula timbul ruam2 kecik dekat muka dia..time ni semua pikir only ruam susu...macam biase buat bodow..yela mana nk tahu dia lama2 jadi besaqqq a.k.a ringworm...



rifqi lahir putih gebu gebasss <3

masa two bulan...dah kickoff naik ruam ....

lepastu kickoff pertengahan usia two bulan nak menginjak naik three bulan.... dah nampak dah macam tak kena je...ade location merah merah dekat seluruh muka termasuk dahi walaupon mild2 je tapi nampak.....waktu ni mama masih bodoh tak alarm langsung yang eczema rifqi ade kena mengena dengan "candida"...candida tu apa..nanti cerita...Selamba belasah je makan tak pantang langsung...ayam, telur, udang paling win seafood lah...pelahap lala satu mangkuk tu...lastly apa jadi??

 ITCHY ! memang teruk...merah2 sampai tebal camni...ni dah sampai tahap kena marah dengan mak...mak tanya kenapa anak kau jadi macam ni...aku dah blur..tak tahu nak jawab apa..sebab everything went thus fasttt ! rifqi dah kickoff menggaru2 muka...terpaksa bedung dia fourth dimension tidur nak elak dia garu sampai luka..nasib baik rifqi seorang yang suka dibedung..dia rasa warm je macam kena hug...huhu...Time ni la aku sepakat dengan ajip nak advert ke hospital...lepas pergi infirmary shah alam doktor only bagi krim eczema je....klinik kerajaan memang camtu ..pape semua dia bagi krim sapu sahaja,,...

krim steroid 
okeyy masa kickoff pakai krim steroid ni rifqi dah three months...memang serius cakap...kulit infant jadi flawless sangat..terbukti berkesan...hilang semua bekas2 eczema rifqi...buktinya dekat gambar bawah ni...nilai lah sendiri berbeza dengan gambar atas...


kulit rifqi jadi bersih in addition to pluffy gitu..dah takde merah dah takde gatal...mula2 mama dengan ayah fikir rifqi dah bebas dari eczema...sampai la satu tahap dimana semuanya terbongkar...kita bawak rifqi keluar jalan2 in addition to ade satu situasi tu kita nak pergi ke parking kereta kena redah panas sikit...tak lama pon setakat five minit....guess what? peel rifiqi terbakarrrrr...dia jadi merah macam pakai blusher...siap nangis lagi waktu tu cepat2 masuk kereta pasang aircond no three ...bila diteliti balik...sentuh peel dia rasa panas...skin dia jadi nipis dan pedih...nipis sebab apa? sebab kesan buruk STEROID ! goshh...bila aku balik rumah buka laptop dan buat written report sikit pasal eczema....baru aku tahu beza pakai krim steroid dengan krim organic.....




Sooo...bila kita halt pakaikan rifqi krim sterois sebab kesian banyak kesan buruk dari yang baik...kita endeavor guna moogoo....moogo ni beli kat wellness...one set....kenapa moogoo? sebab moogoo is natural.organic punya produk...ramai advise moogoo sebab moogoo antara no.1 eczema cure yang agak priceyyy sikit thus baru la bawah2 dia ade buds, sebamed, cethapil etc...mesti lah kau nak yang terbaik untuk anak kau kan...




dapat iv barang dalam ni....siap ada footstep measuring dia untuk kemudahan uols..

1) milk bodywash - 1st sekali mandi dengan ni, thus dah lap kering sapu (ISB)
2)  irritable peel balm (ISB) - lepas utilize biarkan dia mengering five minit...lepastu
3) soothing cream - sapu yang ni pulak
4) udder cream - sapu pada bila2 masa terluang untuk elak kulit infant kering.

Lepas eat moogoo untuk two hari pertama ...sekali lagi mama & ayah rifqi diuji....part ni mama paling kena tabah sekali....terjadi la proses "TSW" yang paling aku takut..."TSW" atau singkatan bagi nama  Topical Steroid Withdrawal.... Proses membuang steroid dari kulit...membuang sel mati pada kulit...masa ni, peel rifqi terus daripada flawless berubah jadi fissure habis...kulit pecah2 bak angg,,,siap macam nk nampak dalam lagi..ni bile kena air...mesti pedih..tapi rifqi rileks gile..pasal dia suka air..huhuu (mujur lepas satu purpose : mandi) lepas dah mandi..dah lap kering2 dia keluar air bisa gatal dari liang2 muka dia fifty-fifty kaki dia pon...time ni memang dia marah la bila mama ikat tangan dia tak kasi garuk..i experience u sayang....tahu mmg gatal kan..tapi tu la proses yang semua raise kena hadap bila kita dah biasa sapu krim steroid kat infant pastu nak bertukar ke organic pulak..memang akan terjadi "TSW" ni...sabar banyak2 jela untuk seminggu dua proses tu berlaku...


 masih mampu tersenyum riang my handsome boy.....

 ringworm jadi besaq....dan kesian dia nak garu kaki tangan tak sampai..huaaa

Geram je aku...rasa nak garu...if sentuh pipi dia mesti rasa basah...basah tu is air gatal dia...
tengok pon dah tahu merenyam sangat.....tapi tu la...rifqi bila dapat susu...dia lupa gatal dia sekejap..huhuhu....ni keradangan tengah merah memekat....





Ni muka rifqi masa dah eat moogoo hari ke tiga...ruam keradangan yang tebal gilaaa tu beransur nipis sikit..warna dari merah pekat pon beransur ke pinkish pink sikit....kalau three hari lepas sampai naik ke mata dan kening...sekarang kat mata kening hilang....dia location kat pipi je...quite expert produce far...menunjukkan perubahan sikit la...walau pon sikit aiii tetap happy....ni baru three hari...kita endeavor sampai semua ready ni habis ye....huhu...bila anak eczema ni automatik ilmu didada terus ditopup2 sebanyak mungkin....dari aku tak tahu apa itu eczema..aku jadi tahu...tsw, candida, flare up, ringworm..semua nya simpan kat otak ni...jadi raise kepada infant eczema bukan mudah ye...melibatkan emosi, kawalan disiplin pemakanan, wang ringgit, masa ....semuanya la..mungkin aku & ajip insan terpilih untuk melalui semua proses ni...huhu...


Next post service aku akan utter pasal "candida" yang aku nak struggle sampai habis walaupon aku sendiri kena berkorban...wuhuu...jenuh la tengah melalui proses struggle candida ni..sebab baru aku tahu candida ni memamg relate sangat2 dengan eczema...lepas raya pulak aku akan bawak rifqi pergi specialist DEMC untuk buat alergi test....sekarang nak raya tak dan nak pergi specialist...duit banyak nak pakai ke raya...muahahha..lepas raya kita on ye...hihi...daaa











Sumber https://dilladaglish.blogspot.com

Jangan sampai ketinggalan postingan-postingan terbaik dari Rifqi Journeying : Eczema Business Office 1. Berlangganan melalui email sekarang juga:

Bali Attractions

BACA JUGA LAINNYA:

0 Response to "Rifqi Journeying : Eczema Business Office 1"

Post a Comment

Bali Attractions