Pengalaman Kerja Mendewasakan



stress nak mateyyyy sumpah takde mood nak buat drawing langsung sebabnye esok fikir dah cuti..otak dah mindset esok takyah punchkad ! ngeh2...disebabkan dah malas nak hadap muka bos dua orang tu maka dengan rajinnye aku tulis surat rasmi 'maternity leave' selama tempoh ii bulan a.k.a lx hari..berkuat kuasa isnin depan ...syiokknyeww! besar pangkat aku kan lagi 4 hari nak cuti panjang baru nak tulis & hantar surat...well non my error sebab kita mana tahu bila kita nak beranak iye kan?..so if my due on 26 jan tak salah pon mintak awal on 23...



dalam banyak2 tempat kerja yang pernah aku berkhidmat yang ini ni paling celaka lahh rasa aku..kalau nak terobekk balik...memang dari umur eighteen sampai right away 26...setelah dikaji memang ini..hahhaa..nak rasa menyesal tak boleh la sebab tak semua buruk..ade jugak baiknye dari segi produce goodness masa workin here...


18 tahun ( sementara tunggu number spm )

kerja dengan syarikat kolaborasi kak nora + ayah.. dekat kitchen kabinet alam budiman sana..tahun 2009 gaji 600 je okay laa zaman tu 600 pon kira mahal jugak untuk budak-budak baru nak upward cam aku...huhu...dah la pergi kerja bawak myvi along rileks je yang tuang minyak ayah tiap 3hari sekali sebab dia yang paksa aku kerja dekat kedai dia..padahal member2 aku semua dah pakat nak ajak kerja hole-and-corner recipe seksyen eighteen coz gaji dekat chiliad lebeyy owhh :p then far masa kerja dengan kaknora okay sebab kaknora tengahari suka masak dekat pantry belakang...masak asam pedas...memang layann tiap2 hari dia masak asam pedas pon aku hadap...sedapp gilee air tangan dia...alam budiman baru nak naik fourth dimension ni jadi takde satu restoran pon wujud terpaksa la kaknora masak untuk luncheon tapi bila dah dapat panggilan sambung written report kat poliJB...aku pon benti kerja dengan kaknora..


19 tahun ( praktikal fourth dimension )


praktikal six bulan ni memang sengaja aku amik dekat JB walaupon boleh je praktikal dekat shah alam..haha...sebab fourth dimension ni bangang dalam bercinta...mane tahan nak berjauh six bulan dengan mata air..mak ayah langsung on je walaupon dekat JB sebabnya dia percaya aku bawah pengawasan nenek yang duduk kat taman tun,JB...actually tempat praktikal dekat shoplot kipmart tampoi tu...kalau nak pergi praktikal kena naik autobus dari taman tun ke bustop tampoi...pagi2 pukul viii dah keluar cari bus..sebab masuk kerja pukul 9...barai je pagi2 nak pergi tapi petang pukul six takyah risau dah pasal transport...sebab ade orang jemput naik moto hari-hari merempit suka port nasi ayam makcik taman tun..sedap..haha generally banyak merayap jalan2 sampai bando..nanti malam baru balik rumah nenek...nenek awal2 dah siap copykan kunci satu sebab nenek jenis tido awal malas bukakan pintu :p tapi duduk rumah nenek tahan ii bulan jela...sebab aku ada masalah...masalah kena kejar dengan anjing pagi2 !!..kahkah


btw taman tun kawasan rumah cina yang bole tahan banyak anjing terlepas...nenek pon risau then determine duduk kan aku dengan household unit of measurement cik roany jela (adik ayah) dekat condominium kippark tampoi..dekat kipmart tuh..lagi la best...turun je condo jalan 10 minit terus terpacak depan component dah....duduk dengan cik roany pon sama designing dengan nenek...happy takde sekat kebebasan sebab fikir aku dah besar lagipun dia tahu aku keluar dengan siapa itu paling penting & six bulan tu sky gak la hari-hari berdetim tanpa jemu..haha..kalau cuma sabtu ahad je port aku kat taman u...suka datang & tido makan sedap-sedap & siap-siap beli CD dekat kedai apek surface area taman u...habiskan masa netflix & chill tengok painting demo fourth dimension mak ayah dia dah kuar meniaga pasar pukul 4...weekend kalau mak tepon tanya nenek & cik roany aku ade ke tak, kalau dorang jawab takde mak dah hafal sangat dah aku katne...memang three tempat ni je aku bermastautin selama praktikal...mak opened upward sikit nak banding dengan ayah...huhu...masa praktikal dekat dewani ni paling tak stress sebab kita tak dibebani dengan kerja yang melampau..kerja mild-mild jee...elaun pon dia bagi pastu lagi sebulan nak habis praktikal companionship sponsor naik sunway lagoon balik hari...sumpah besttt kena process camtu mr.Alan nama bos baik giler..dah la tak pernah marah2...suka soft spoken..pastu suka belanja makan dekat staff2 dia...pastu suka bagi peransang kat budak baru nak upward cam aku...huhu...kalau ade bos cam dia thirty tahun pon aku remain taw..huhu




( 21 tahun ) freshgrade


lepas je tamat poli tahun 2012 betul-betul sebulan je aku menganggur pastu rezeki la resume aku diorang tengok....and dapat la tawaran kerja kedai kabinet lagi dekat seksyen 23 shah alam tapi bila dengar dia buka brach baru dekat bandar botanic klang..nama aku plak naik untuk jadi incharge dekat sana..mula-mula berbelah bagi sebab jauh tapi last-last malas nak fikir ..pergi jela...masa ni memang antara kerja paling masyuk...paling kaya...paling banyak earn coin every month...sebulan tak lari la three hingga 4 ribu...bila kenang2 balik alahai rasa sayang pulak pergi berhenti...tapi desakan kewangan waktu tu memaksa sangat untuk berhenti...time tu najib babi naikkan tol & minyak sekaligus...bayang jela hari-hari possess dari shah alam ke botanic....terbang duit aku nak isi minyak & tol...belum lagi duit makan...dah la dekat surface area GM & Jusco bukit tinggi...dugaan mata dan dompet :p dari segi kerja memang kurang la stress nak banding dengan kerja yang sekarang ni cam gampang punya stress...
pergi kerja pakai uniform component rasa segak je...bos takde datang...kalau datang pon three bulan sekali...sebab dia ada xi branch kesemua sebabtu aku suka kerja yang tempat takde bos duduk sama ni senang nak buat apa pon seronok :DD janji kena bagi dia untung laaa...soal gaji & komisen truly good...admin nama immature lady chan yang monitor memang A+ laa...sharp tak pernah lambat tak pernah hold...bonus & dinner CNY pon sedap2 je tiap tahun ade dapat merasa...


( 23 tahun ) companionship sekarang.....yang.........suckkks!


lepas berhenti dekat klang sebab tak tahan jauh sangat...aku dapat offering la dekat seksyen thirteen ni...dekat pon dekat...mula2 rasa tertarik pon sebab seriously tertipu dengan produce goodness dia yang sooo soo sembangg kencang..siap interview dekat mcd kaw...bos belanja (secawan java aje!) waktu ni kita expression dia mesti seorang yang baik dan pemurah padahal tak tau plak rupanya truthful colouring fabric cam haramjadah...aku terima offering tu sebab apa yang ditulis memang menarik minat aku untuk kerja...timing kerja yang aku suka 9.30-6.30 banding yang kat klang tu tak best sebab kena balik malam pukul viii dekat nine sampai rumah.....lepastu sabtu balik awal, ahad dapat cuti....gaji pon ok ok jelaaa...me sukaaa sangattt...terus sign!


mula-mula kerja untuk v bulan yang pertama memang best sebab projection grip tak banyak sangat then tak serabut..bila dah setahun kerja mula dah rasa tak sedap sebab bila fikir balik projection companionship ni jadi banyak sebab perangai bos yang tiba-tiba jenis tamak haloba (kaut semua tak fikir pasal staff langsung) staff dah la ii orang je..tak terkejar langsung nak depict semua projection yang dia kaut tu...dah nama pon kedekut rasa2 dia nak hire lagi sorang dua ke? memang tak lahh 1...so terminate upward paksa staff overtime..aku dengan shahmi kerap overtime tak dibayar pon cam hampeh betul...nasib aku masih bujang balik kul viii or nine pon takde hal la..walaupon understanding cakap balik 6.30pm...start asyik balik lambat dan takde masa terlalu busy ni la aku banyak gaduh dengan soulmate aku...biase kalau habis kerja lepas maghrib bole lepak mapley kan...waktu tu kebusyan aku dah takleh nak buatpe lagi..balik rumah dah malam letih af nampak can nak mandi & fikir katil nak tido je...nak layan2 master copy mesej memang tak la mata berat segala...dia takleh nak faham situasi kerja aku & aku memang gila2 stress dengan projection menimbun tapi bila dapat imbuhan hasil projection aku tak lupa pon nak hulur ke dia buat belanja harian topup yang tak cukop..last2 breakup jela dah dia pon last2 ngaku ade orang yang accept attention ke dia...yela aku kan tak attention kononnya...tapi bila kenal dengan ajip tuhan permudahkan urusan aku..balik kerja lewat aku takyah nak stress fikir soal pasangan...ajip akan telephone shout out upward fourth dimension dah sampai rumah suruh aku terus je mandi & tido...takyah mesej2 dia tahu aku letih kerja...aku appriciate dia boleh faham aku...rupanya dia tengah berdota gaming, celaka haha...sebab aku pm kawan dia yang aku rapat masuk kepala tanya ajip ada cc tak, kawan tuh jawab "ade ni jgn kaco kitorang tengah country of war ni nanti kalah" (babi ah, haha)


lepastu stress sebab bos jenis "taknak ngaku salah" ini designing sumpah hanjenkk punya...bayang jela dia bagi arahan Influenza A virus subtype H5N1 tetiba sampai masa ade work on site dia putar belit kata takde pon bagi arahan Influenza A virus subtype H5N1 tu (rasa nak ludah kalau ade pita rakaman, aku dah rakam masa kau bagi arahan Influenza A virus subtype H5N1 kau tuh setanirojimmm)...you'll experience similar nak swing muka bos fourth dimension tu sebab suka nafi benda yang dia cakap...end upward kau terpaksa mengaku salah yang bukan salah kau.,.sakit wehh hati nak ngaku benda kau tak buatt...kalau ada anugerah staff perempuan paling lama bertahan aku la ungguli carta tu sebab shahmi kata perempuan la staff paling banyak tukar2 kat sini..bila tanya sebab benti..tak tahan dengan bos..haha ade perempuan paling lama kerja sini pon viii bulan...aku ni ii tahun lebih..sado betul hati aku erk :p



sejenis bos paling kedekut tahap hazabbb nak mampos...bonus tak pernah kasi...dinner cny tak pernah ajak...belanja makan jauh sekali...time interview tu la secawan kopi yang satu-satunya aku ingat haha :D komisen kena hold...company lain every calendar month statik je bagi komisen tapi yang ni..kena mintak baru kasi...tu pon kadang2 dah mintak dia suka suruh tunggu *boleh berjanggut wehh tunggu* paling aku menyampah soal gaji laa...paling menyampah...dah la jenis companionship gaji 5hb (lembap)...dah tahu 5hb tu lewat tolong la bagi precipitous 5hb sebelum 4pm then kita staff boleh banking concern inwards cheque on the same twenty-four hr current dapat gaji at night...tapi hampeh...suka bagi lambat 3,4 hari...mereput kadang2 orang lain gaji dah nak habis...awak 10hb baru dapat gaji...huhuhu...



paling celaka bab langgar agreement...ni paling panas darah aku..punya la aku susah nak apply cuti sebab staff ii orang je makanya tahun 2016 aku ada baki 3.5 twenty-four hr current of anual leave....dalam understanding terang benderang tulis kalau tak habis pakai companionship tanak deport foward...pulangan anual larn out dalam bentuk cash...tibe2 ladybos cakap takmau pay...dia suruh habiskan bulan januari ni gak...alahai bangsatnye laa....aku macam takde argue doh nak cuti...duduk rumah buat apa..aku untuk pertama kali selama kerja ni..aku debate dengan ladydos..aku cakap soal agreement, benda dah sign...well, bertekak pon terus kalah aku sebab dia bos kan..konon dia betul...amik la nak menang sangat...esoknya aku terus dapat memo..hahahhaa ingat aku kisah? last2 aku guna jugak la 3.5 twenty-four hr current tu fourth dimension checkup dekat kk...berguna la gak...disebabkan memo tu hati aku makin sakit then aku cadang nak apply motherhood larn out awal sebab nak tengok muka dorang rasa panas....yang ni best..ladybos kasi sebulan je haha ...aku dengan admin gelak...admin kata bodoh la bos sebab sah sah dalam understanding kalau kerja atas ii tahun cuti bersalin lx hari a.k.a ii bulan...last terminal bos takleh cakap apa...macam biase aku akan upward pasal 'agreement'...dia kena possess got jela cuti aku ii bulan...hehe (padan muka kau projection takleh kaut banyak2 sebab aku takde, aku takleh buat drawing kau) :p


right away isnin aku offset cuti bersalin...aku computer program terus bubuh notis benti...supaya lepas bersalin aku tak perlu hadap lagi muka bangsat2 tuh...dasar kapir dah la mati jadi kayu api neraka tak sedar lagi..such a bad experience la dengan bos laki bini cam korang....patut la hidup korang selalu tuhan bagi masalah..kena marah herdik dek kilang la..supplier tamatkan kontrak dengan korang laa apela...sebab korang perangai cam haram..tu je..jika tak memudahkan urusan orang, tuhan juga akan merumitkan urusan kau orang...faham?



bye.




















Sumber https://dilladaglish.blogspot.com

Jangan sampai ketinggalan postingan-postingan terbaik dari Pengalaman Kerja Mendewasakan. Berlangganan melalui email sekarang juga:

Bali Attractions

BACA JUGA LAINNYA:

0 Response to "Pengalaman Kerja Mendewasakan"

Post a Comment

Bali Attractions