Checklist Barang Babe : Persiapan Barang Babe



harini complimentary sikit nak update blog..so hither aku portion aku punya checklist barang newborn yang aku buat ikut senang aku ...sebab dah banyak aku tengok blog2 orang update pasal checklist kannn..but aku takleh nak hadam...haha...sebab tak lengkap!! thus aku tolong mommies2 to hold upward yang nak senang sikit pergi shopping barang babe alongside this sort of list...hehe..ade orang beli barang babe sikit2 sejak dari awal kandungan kann...macam aku yang terlalu ikut adat nenek moyang ni...tepat tepat seven bulan selesai majlis doa selamat,, me terus angkut laki iolss pergi beli barang babe dari pagi sampai petang.. :DD


CLOTHES

1) bekas isi pakaian baby- *beli kat mr diy
2) fix baju lengan pendek   - 8 set
3) fix baju lengan panjang - five fix
4) fix baju lubang-lubang - three set
5) Rompers  - iv *jenama carters dapat complimentary half-dozen stokin* :D
6) mitten & booties - 10 set
7) hat/bonnet - three pc
8) stocking - depends
9) sapu tangan - five pc
10) babe bibs- ii pc
11) barut babe - 10 pc *kedai babe tateh sek9 bercorak 5pc rm30
12) bedung/napkin - 10 pc *pureen printed napkin
13) receiving blanket - ane pc (untuk bagi dekat hospital)
14) selimut  - 2pc *One babe globe sek13


p/s : baju nb (newborn) 0-3 calendar month takyah beli banyak cukup yang macam bilangan kat atas sebab babe cepat besar ok ! kalau nak beli banyak.. beli yang 3-6 calendar month & 6-12 calendar month ( yeaa faham for those yang rambang mata tengok baju baby, me either ) :DD dari bilangan baju tu akan diagihkan sikit masuk dalam beg ke hospital




DIAPERING

1) pampers newborn PETPET (nb62) *lom beli
2) moisture tissue
3) botol spray bontot
4) changing matt pad - *pureen
5) nappy liner *lom beli
6) bakul/raga isi baju kotor babe - *beli kat mr diy
7) detergant ABD pureen - *tesco
8) relung - *beli kat mr diy
9) hanger babe - *beli kat mr diy

p/s : pampers cukup beli newborn (NB) ii pack je sebab babe cepat besar nanti kena tukar pampers dari saiz newborn ke saiz second pulak



NURSING

1) fix tilam babe - *lom beli
2) kelambu babe - *lom beli
3) babe cot - cadang beli kat ikea (nanti-nanti dulu)
4) bedding fix ( kalau yang dah beli babe cot )



BABY CARE & GROOMING

1) tab mandi
2) babe bath
3) babe lotion
4) babe powder
5) babe oil
6) babe shampoo
7) tuala mandi - ii pc *pureen
8) minyak telon / minyak yuyi *lom beli
9) pureen nappy rash cream ( krim ruam bontot ) - *lom beli
10) putik kapas cotton fiber bud - *pureen
11) cotton fiber ball - untuk pusat babe *lom beli
12) Methylated Spirit alcohol 70% - ubat sapu pusat babe (beli luar boleh tapi biasa klinik bagi)
13) fix gunting & pengetip kuku babe - *kedai obw seksyen 13
14) sikat rambut *lom beli
15) Vicks
16) Nasal aspirator - standby incase babe kena selsema *lom beli
17) termometer ( tak payah pon takpeee )


FEEDING 


1) botol susu - * lom beli
2) puting saiz second for newborn - *lom beli
3) berus botol- *lom beli
4) rak botol *malas beli
5) fix breastpump - *lom beli
6) bottle sterilizer - *malas beli
7) ziplock breastmilk storage - *lom beli
8) nursing bra ikut suka berapa helai - lazada roughly RM12-RM17 sehelai dekat luar RM25
9) thorax pad - kalo susu badan takut meleleh wajib beli *lom beli
10) thermos isi air panas * lom beli
11) botol isi air masak suhu bilik *lom beli
12) bottle warmer pocketbook *lom beli



POSTNATAL ( BERPANTANG )


1) fix berpantang jamu afiat hijau
2) bertungku - batu sungai nanti cik abang dapatkan dekat langat..hehhe
3) pilis & param - *jenama air mancur ( nih natang tampal kat dahi tuh ) *lom beli
4) stokin tebal - five pc *lom beli
5) bengkung tradisional *tengah tunggu poslaju hantar
6) motherhood pad - *lom beli
7) minyak urut - mestika (famous) *lom beli



TRAVEL ( nanti dulu tunggu habis pantang baru beli )

*Tersangatlah penting beli carrier & stroller dulu memandangkan mommy nak bawak babe checkup, newborn mesti duduk dalam carrier*

1) Stroller
2) Car topographic point & babe on board sticker
3) Baby carrier
4) five inward ane mommy Diapers bag
5) preparation move pack
5) Mainan untuk play pen
6) Bouncer



thus far ini jelah dulu yang dapat aku dengan ajip rembat shopping barang babe sakan setakat ni..macam banyak yang belom je? HAHHAHAHA...takde masa...cuti ahad sahaja bukan cam gomen sabtu ahad...takpe bulan ni boleh consummate kan lagi...then terus siap2 basuh jela semua wearing clothing ni... pasal masa checkup dekat klinik doktor kata aku thirty calendar week kepala babe dah berpusing kat bawah ( produce to deliver) cuma belum engage masuk laluan je....so doktor suruh standby kan beg mommy & beg babe dalam kereta untuk ke labour room...huhuhu kecut perut bila kira lagi berapa minggu je aku nak deliver dah ! OMGGGG


ofcozzz ajip orang yang paling serabut bila aku khabarkan berita yang doktor suruh standby segala haha...sebab directly destination of november aite...aku punya due is januari tapi memandangkan doktor pon dah kata anytime aku boleh beranak....terus ajip gigih tanya orang2 yang lebih tua pasal macam mana tanda nak bersalin bagai :DD hahhaa...ada satu masa tu malam fourth dimension maghrib baru lepas mandi nak solat...entah kenapa keluar cecair hangat warna putih cair nak ke jernih sikit....banyak gak sampai meleleh dekat peha...cepat2 aku suruh ajip keluar lav nak basuh....ajip dah gelabah terok & tanya tu air apa? ketuban ke apa? ehh nak bersalin dah ke?? wkakakaka...aku gelak je...aku cakap bukan kot...dia dah bingung sebab fikir beg mommy & babe belum kemas lagi :p haihh...




jiran tegur apa yang wangi sangat ni sampai terbau kat sebelah...ABD PUREEN lah...hehehe...memang sumpah wangi...lepas dah angkat lipat...duk cium cium baju baby..haha..bau sedapppp

ok laa nanti aku update pasal persiapan beg ke labour room inward adjacent post okeyyy...tataa!

:)




Sumber https://dilladaglish.blogspot.com

Jangan sampai ketinggalan postingan-postingan terbaik dari Checklist Barang Babe : Persiapan Barang Babe. Berlangganan melalui email sekarang juga:

Bali Attractions

BACA JUGA LAINNYA:

0 Response to "Checklist Barang Babe : Persiapan Barang Babe"

Post a Comment

Bali Attractions